Najnowszy post

Przedpremierowo: Jorn Lier Horst - Nocny człowiek

Sabrina Ghayour - Persiana



Autor: Sabrina Ghayour

Wydawnictwo: Insignis

Gatunek: książka kucharska

ISBN: 978-83-65743-27-5



Zachwycałam się ostatnio nową książką Jamiego Olivera, nie minęło kilka dni, a otrzymałam kolejną niesamowitą pozycję kulinarną. Niektórzy z Was pewnie kojarzą przepięknie wydaną książkę "Sirocco" Sabriny Ghayour - było o niej głośno w ubiegłym roku. 8 listopada na polskim rynku wydawniczym ukaże się kolejna książka Sabriny - "Persiana". Ja już miałam okazję zapoznać się z tą pozycją i jestem pod jej ogromnym wrażeniem.


Warto na wstępie wspomnieć, że Sabrina Ghayour, choć od wielu lat mieszka w Londynie, ma bliskowschodnie korzenie. Książka, którą napisała zawiera aż 100 przepisów na dania inspirowane kuchnią wschodnią. Zanim zapoznałam się z treścią książki obawiałam się, że zdobycie składników na tak egzotyczne dla mnie dania będzie nie lada wyzwaniem. A tu niespodzianka! Sabrina stworzyła przepisy, których składniki znajdziemy w każdym sklepie i które są nam doskonale znane.


"Persiana" podzielona jest na sześć rozdziałów: Meze i dania do podziału, Chleb i zboża, Zupy potrawki i tadżiny, Dania pieczone i z grilla, Sałatki i warzywa, Desery i łakocie. Łasuchy, mięsożercy, wegetarianie - każdy znajdzie tu coś dla siebie. Choć nazwy niektórych potraw sprawiają, że można odnieść wrażenie, że przygotowanie dania będzie skomplikowane - nic bardziej mylnego. Przepisy są bardzo przejrzyste, opisane krok po kroku, a także naprawdę proste.


Z przepisów napisanych przez Sabrinę bije miłość do swoich korzeni, ale także radość z gotowania. We wstępie sama autorka zaznacza, że lubi bawić się w kuchni, a czasami potrawy stworzone przypadkiem okazują się najlepsze. Pisze więc, by swobodnie zamieniać składniki, czy przyprawy, których akurat nie mamy, lub za którymi nie przepadamy. Chodzi przecież o to, by danie smakowało, a nie o to, by na siłę trzymać się wyznaczników i nie być do końca zadowolonym z efektu końcowego.


"Persiana" jest również przepięknie wydana. Już sama okładka przykuwa wzrok, a zdjęcia potraw, które znajdziemy w środku sprawiają, że aż cieknie ślinka. Do tego twarda oprawa i zszyte (a nie klejone) kartki - istna bajka. Jestem zachwycona "Persianą" pod każdym względem i coś czuję, że kuchnia bliskowschodnia zdominuje w najbliższym czasie moje gotowanie.


K.

Za książkę dziękuję bardzo wydawnictwu Insignis




Komentarze